Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Ruokinta

10.03.2014, vfgerbiili

Tässä muutamia ruokalajeja: ananas (säilyke omassa mehussa tai tuore hedelmä, voi olla hampaille pahaksi eli vain vähän ja harvoin)
apila
appelsiini
banaani
basilika
herneet (pienissä määrin ettei tule vatsavaivoja)
hunaja (puuroon sekoitettuna muutama tippa)
jogurtti (maustamaton luonnonjogurtti, ei sokerillista maustettua. Mieluiten vähälaktoosista)
juusto (pieni nokare kerralla silloin tällöin, koska on suolaista ja rasvaista)
karpalo
kermaviili (maustamaton, mieluiten vähälaktoosinen)
kesäkurpitsa
kiivi (kokeile varovasti pienenä määränä, joillekin on tullut ripulia)
kirsikka (tuore, ei sokeriliemessä)
klementiini
kukkakaali (vain pieni pala, ettei tule vatsavaivoja)
kurkku
lakka/hilla/muurain
leipä (mieluiten kuivattu ruisleipä; vain pieni pala noin kerran viikossa, koska leipä on suolaista)
maissi
maitohorsma
makaroni (keitetty, suolaton, jäähdytetty; silloin tällöin voi antaa vähän keittämättömänä hampaiden kuluttamiseksi)
mandariini
mansikka ja mansikan lehdet
manteli (rasvaista kuten pähkinätkin eli vain vähän herkkupalana)
mustaherukka
mustikanvarvut mustikoineen
nektariini
nokkonen (kuivattuna)
omena (ulkomainen kuorittuna)
paprika
parsakaali (vain vähän, ettei tule vatsavaivoja)
persikka
peruna (keitettynä tai muusina, muusissa ei saa olla paljon suolaa)
persilja
porkkana
punaherukka
puolukanvarvut puolukoineen
puuro (veteen keitetty, suolaton ja jäähdytetty)
pähkinät (kohtuudella, koska ovat rasvaisia; ei saa antaa suolattuja eikä muuten maustettuja)
päärynä
raejuusto (mieluiten vähälaktoosinen)
ratamonlehdet
riisi (keitetty, suolaton ja jäähdytetty)
ruokaöljy (pari tippaa puuron seassa)
rusinat (ne ovat kuivatettuja viinirypäleitä)
salaatti
satsuma
tilli
tomaatti
vadelma ja vadelmapensaan lehdet
vauvojen hedelmä- ja lihasoseet
vesimeloni ilman kuorta
viili
viinirypäleet

ja mitä ne ei saa syöttää: 1. Maustettuja ruokia
2. Raakaa perunaa
3. Kaalia suurissa määrissä
4. Suolaiset ja sokeriset sekä liian rasvaiset ruuat (itsestäänselvinä esim. karkit, sipsit, suklaa jne.)
5. Vihreät perunat
6. Maustettua jogurttia
7. Maitotuotteita, joissa laktoosia
8. Suolakiveä
9. Kananmunan keltuainen
10. Rairuohon siemenet (itse ruoho kelpaa)
11. Kaurahiutaleet (paitsi turvotettuna puuroksi)
12. Riisimurot
13. Avautuneet pistaasipähkinät
14. Merenelävät (maustamatonta kypsää kalaa voi antaa vähän)
15. Raparperi

Perusruokana gerbiilillä pitää aina olla saatavilla joko hyvälaatuista jyväseosta tai Altromin hiiri-/rottapellettiä. Tuoreruokaa (kurkkua, porkkanaa, omenaa jne.) kannattaa antaa usein sekä kerran viikossa myös eläinperäistä ruokaa (maustamaton paistettu tai keitetty jauheliha, koiran tai kissan kuivamuona, jauhomadot, vauvanruokaa, jossa lihaa jne.). Altromin pelletit sisältävät proteiinia kalajauhon muodossa. Gerbiileille voi myös antaa veteen keitettyä puuroa, johon voi halutessaan sekoittaa marjoja tai vauvojen hedelmäsosetta. Gerbiileillä tulee olla aina tarjolla puhdasta raikasta vettä, mieluiten pullossa, koska kupissa vesi sotkeentuu helposti.

Herkkuja

Hyvää herkkua ovat vauvojen hedelmäsoseet. Herkkupaloina voi myös tarjota suolaamattomia pähkinöitä, auringonkukansiemeniä ja kurpitsansiemeniä muutaman kappaleen päivässä, ellei niitä ole kovin paljon siemensekoituksessa. Jos siemensekoituksessa on paljon pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä, niistä voi nyppiä osan pois ja tarjota niitä erikseen herkkupaloina. Yleensä tarvetta nyppimiseen ei ole, jos siemensekoitus on hyvälaatuista, eivätkä gerbiilit ole liian lihavia. Monet gerbiilit pitävät myös undulaatinsiemenistä, joita tullaan popsimaan kämmeneltä. Sopiva määrä lienee noin teelusikallinen kahdelle gerbiilille kerran-pari viikossa.

Muuta

Vitamiinia ja kalkkia kannattaa antaa kuureina varsinkin kantaville ja nuorille eläimille. Heinä on hyvä virike ja naposteltava gerbiileille.

Ei suositeltavat tai rajoitettavat ruoat

Gerbiileille ei saa antaa mitään liian rasvaista, suolaista, sokeroitua tai maustettua ruokaa. Ihmisten valmisruuat (lihapullat, makkarat, leikkeleet yms.) ovat kovin suolaisia, jotkut maustettuja ja useat myös rasvaisia. Niitä ei saa antaa gerbiileille, vaikka ne söisivätkin, jos vahingossa saavat käpäliinsä. Parempia proteiininlähteitä gerbiileille ovat perusruokinnassa mainitut lihatuotteet.

Muroissa ja mysleissä on paljon sokeria ja usein myös suolaa, joten ne eivät ole gerbileille sopivaa ruokaa. Nykyään on joitakin muroja ja myslejä, joissa ei ole sokeria eikä suolaa ja niitä voi antaa vähän herkkupaloina. Myöskään sipsejä, popcornia tai karkkia ei saa antaa gerbiileille. Etikkasäilykkeetkin (suolakurkku, säilykepunajuuret yms.) ovat gerbiileiltä kiellettyjä.

Myös leivissä on paljon suolaa ja siksi niitä ei saa antaa paljon. Näkkileivät ja hapankorput ovat usein suolaisimpia: niissä on jopa 1,5% suolaa. Voimakassuolaiseksi merkitään leipä, jossa on suolaa 1,3%. Parasta on huoneenlämmössä kovaksi kuivattu vähäsuolainen ruisleipä ja sitä voi antaa pienen palan esimerkiksi kerran viikossa hampaiden kuluttamiseksi. Tavallinen näkkileipä ei edes ole kovin kovaa, vaan murenee käsissä helposti.

Gerbiileille ei myöskään saa antaa kuumaa ruokaa, kuten juuri keitettyä puuroa. Ruoan pitää antaa jäähtyä haaleaksi tai huoneenlämpöiseksi. Liian kylmääkään ruokaa ei saa antaa ja esim. pakasteherneet on sulatettava huolellisesti ennen gerbiileille antamista.

Kiellettyjä ovat ainakin nämä:

einekset (pitsat, laatikot, hampurilaiset, lihapiirakat yms.)
etikkasäilykkeet (suolakurkku, säilykepunajuuret jne.)
karkit (sokeria)
leikkeleet (paljon suolaa)
lihapullat (suolaa, mausteita)
makkarat (suolaa, rasvaa)
murot (paitsi sokeroimaton ja suolaton pieninä määrinä)
myslit (paitsi sokeroimaton ja suolaton pieninä määrinä)
popcornit (kattilassa tehtyjä voi antaa yhden ennen suolaamista)
sipsit (suolaa, rasvaa, ehkä mausteita)
suklaa (rasvaa)
suolakivi (tarpeeton)

Omaa järkeä saa ja pitää käyttää, kun miettii mitä syöttää gerbiileille.
Kaikki, mikä on myrkyllistä tai epäterveellistä ihmisille, on myrkyllistä tai epäterveellistä myös gerbiileille.

Lisää tulee kokoajan (:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *